Basit usulde vergilendirilen mükellefler, gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan ibaret olması halinde beyannamelerini Şubat ayının başından son günü akşamına kadar vergi dairesine verecekler ve vergilerini de Şubat ve Haziran aylarında ödeyeceklerdir. Basit usulde tespit edilen ticari kazancın yanında, beyana tabi başka bir gelir unsurunun da bulunması halinde, beyanname Mart ayının başından son günü akşamına kadar verilecek, vergiler de Mart ve Temmuz aylarında ödenecektir.
İhraç kaydıyla teslim yapabilmek için imalatçı vasfına haiz olunması gerekir. İmalatçının;
-Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesini haiz olması veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip olması, (Bu belgeler sonraki bölümlerde 'imalatçı belgesi' olarak anılacaktır.)
- İlgili meslek odasına kayıtlı bulunması,
- Üretimin yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan Sanayi Sicil Tebliğlerinde öngörülen sayıda işçi çalıştırması ve gerekli araç parkına sahip olması veya kapasite raporundaki üretim altyapısına sahip olması, gerekmektedir.
Taşıt, takvim yılının ilk altı aylık döneminde (Ocak-Temmuz) ve birinci taksitin ödenme süresi geçtikten sonra alınmış ise, birinci taksit bir ay içinde, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenir. Taşıt, takvim yılının son altı aylık döneminde (Temmuz-Aralık) ve ikinci taksitin ödenme süresi geçtikten sonra alınmış ise ikinci taksit bir ay içinde ödenir. Birinci taksit ise ödenmez.
Sahibi oldukları konutu kiraya verenler elde ettikleri kira gelirinden oturdukları konut için ödedikleri kira bedelini gider olarak indirebilirler mi?
Sahibi oldukları gayrimenkulleri konut olarak kiraya verenler, gerçek gider usulünü seçmeleri halinde, buradan elde ettikleri kira gelirinden, oturdukları konut için ödedikleri kira bedelini gider olarak indirebilirler.Ancak, Türkiye'de yerleşik olmayan kişilerin (çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dâhil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye'de elde ettikleri kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.
Asgari geçim indiriminden;
• Ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler (Diğer bir ifade ile ücretleri tevkif suretiyle vergilendirilen tam mükellef kişiler).
• Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler.
• Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi kapsamında ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler (Örneğin; sosyal güvenlik destekleme primi ödemek suretiyle çalışanlar ile kurumların yönetiminde görevli olanlar) yararlanır.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma halinde işçiye fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekirken, işçi isterse bu fazla çalışma ücreti yerine kanundaki şartlarla izin kullanabilir. İş Kanunu’nda haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiğinden, bu 45 saatlik çalışma süresini geçen çalışmalar fazla çalışma (fazla mesai), eğer sözleşme ile haftalık çalışma süresi 45 saatten az belirlenmişse bu belirlenen süreyi geçen ve 45 saate kadar olan çalışmalar da fazla sürelerle çalışma sayılır.
Fazla mesai de işçiye saat başı ödeme normal ücretin yüzde elli fazlası, fazla sürelerle çalışmada ise yüzde 25 fazlası ücret ödenmesi gerekir.
Durum böyle olmakla birlikte, işçi isterse fazla çalışma ücreti yerine izin de kullanabilir. Buna göre işçi, fazla çalıştığı her bir saat karşılığı için 1 saat 30 dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her bir saat karşılığı ise 1 saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. Ancak Kanun ücret yerine izin kullanmayı işçinin isteğine bırakmıştır. Hatta yönetmelik bunun için işçinin işverene yazılı olarak başvurması koşulunu getirmiştir.
İşçi bu şekilde hak ettiği serbest zamanı, işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak kendi belirlediği tarihten itibaren iş günleri içinde aralıksız olarak kullanabilir. İşçi bu serbest zamanı kullandığı için ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz. Bu serbest zaman, tatil veya izin günlerinde kullandırılamaz, iş günlerinde kullandırılması gerekir.
6645 sayılı Kanunla 4857 sayılı Kanuna Mazeret izni başlıklı Ek 2. maddesi uyarınca işçiye eşinin doğum yapması hâlinde 5 gün ücretli izin verilmesi gerekmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesi uyarınca da memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine 10 gün babalık izni verilir.
İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda işveren işçiyi işten çıkarabilir.
İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından ya da içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya engelliliğe uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi, yani işçinin istirahatiz (raporsuz) ardı ardına (peş peşe) üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla işe gelmemesi halinde işveren işçiyi işten çıkarabilir.
İşvereni tarafından İŞKUR’a yapılan kısa çalışma başvurusuna istinaden kısa çalışma ödeneğine hak kazanan işçiye İŞKUR tarafından verilecek kısa çalışma ödeneğinin tutarı, o işçi adına işverenler tarafından SGK’ya bildirilmiş olan son 12 aylık prime esas kazancın günlük ortalaması esas alınarak hesaplanır.
Güvenilir bilgi sağlama ihtiyacı karşılanır, İç Denetim etkinliği bir anlamda iç kontrol sisteminin etkinliği ile direk olarak ilişkilidir. İşletmede etkin bir iç kontrol ortamı mevcutsa iç Denetimde de etkinlik yüksek olacaktır. Sonuç olarak da bu durum işletme hakkında bilgi edinmek isteyen tarafların güvenilir bilgiye ulaşmalarını kolaylaştıracaktır. İşletme varlıklarının ve kayıtlarının korunması ihtiyacı karşılanır, Etkin bir iç Denetim sisteminin varlığı halinde işletmenin varlıkları ve kayıtları yüksek seviyede korunur. Verimliliğin artırılması ihtiyacı karşılanır, İç Denetimin kapsamına faaliyetlerin etkinliği de dâhildir. Bu kapsamda iç Denetimin etkin çalışması halinde verimsiz faaliyetler elimine edilebilecektir. Üst yönetim tarafından belirlenen politikalara uyum sağlanır.
İç Denetim yöneticisi, işlevsel olarak Denetim Komitesi ve Yönetim Kuruluna; idari olarak ise işletmenin icra başkanına bağlı ve sorumlu olmalıdır. İç Denetim faaliyetinin işlevsel ve idari olarak farklı hiyerarşik ilişkiler çerçevesinde yapılanması uluslararası İç Denetim standartlarının bir gereğidir. İşlevsel hiyerarşi, İç Denetimin bağımsızlığı ve yetkisinin nihai kaynağıdır. İç Denetim yönetmeliği İç Denetim planının ve bütçesinin onaylanması, İç Denetim yöneticisinin atanması, performansının değerlendirilmesi, görevden alınması, ücret ve özlük haklarının onaylanması gibi konular işlevsel hiyerarşi ilişkilerini oluşturur. İdari hiyerarşi ise İç Denetim biriminin günlük iş ve işlemlerini kolaylaştıran ilişkileri tanımlar.
Türk Ticaret Kanunu’na göre bağımsız denetime tabi olduğu hâlde, denetlenmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir. Bu sebeple finansal tabloların münferit veya konsolide olarak düzenlenmemiş sayılması, bu tabloların genel kurul tarafından incelenmesi, tartışılması ve ibrası söz konusu olamaz. Neticede şirket kar dağıtamaz, sermayesini artıramaz azaltamaz. En önemli sonuçlarından birisi de denetçi seçilememesinden doğacak zararlara yönetim kurulu sorumlu olur. Tescile tabi işlemlerin bildirilmemesi TTK Md. 33. maddesi gereğince ayrıca cezai işlem yapılmasını gerektirmektedir.
• Aktif büyüklüğü 35 Milyon
• Net satış hasılatı 70 Milyon
• Ortalama çalışan sayısı 175 ve üstü
Bu kriterlerden iki yıl art arda iki tanesini sağlayan işletmeler bağımsız denetime tabidir.
• Harcama ve gider evrakının makbuzlarının kayıtlarını ön muhasebe programınıza işleyin.
• Kestiğiniz her faturanın bir kopyasını koçanda kalsın ve bir kopyasını klasörde saklayın.
• Yapılan sözleşmeleri, damga vergilerinin olup olmadığını da kontrol ederek ayrı bir dosyada takip edin.
• Şirketle ilgili önemli evrakları, imza sirküleri, ortakların kimlik bilgileri, vekaletler, Ticaret Sicil evrakları, kira kontratları, vergi dairesi yazışmaları ve sigorta poliçelerini ayrı bir klasörde tutun.
• Çalıştırılan, işe yeni alınan ya da işten ayrılan kişilerin özlük bilgileri, sözleşmeleri, işten ayrılış evrakları ayrı takip edin.
• İthalat evraklarını da ayrı takip edin.
• Arşivleme önemli, ticaret Kanununa göre evraklar 10 yıl, vergi kanunlarına göre de 5 yıl saklanmak zorunda. Şirket resmi defterleri ve muhasebe evraklarının arşivi için sistem oluşturun.
• Yönetim Kurulu Karar Defteri, Genel Kurul Karar Defteri, Ortaklar Pay Defteri’nin takibini gerçekleştirin.
• Demirbaşların ve tedarikçi faturalarının fotokopisini dosyalayın.
• Çek, senet ya da banka havalesi ile yapılan ödemelerin makbuzlarını alın.
• Demirbaşların garanti belgelerini saklayın.
• Fatura, irsaliye gibi belgelerin tarihlerini ve imzalarını kontrol edin.
• İrsaliye ile sipariş emrinizi ve faturalar ile irsaliyeleri karşılaştırın.
• Alış irsaliyelerinizi saklayın.
• Hizmet veya mal teslim alırken kontrol ederek, hatalı, kusurlu, eksik olanları tespit edin.
Tam Tasdik Hizmeti zorunlu mudur?
Şirketinizin bilanço ve gelir tablosu büyüklüğü ne kadar yüksek olursa olsun Tam Tasdik Hizmeti almak zorunlu değildir. Ancak, tam tasdik hizmeti almak için yasal bir zorunluluk bulunmamasına rağmen söz konusu hizmeti almanız sebebi ile bazı avantajlara sahip olabilirsiniz. Tam Tasdik Hizmetleri’nin avantajlarını öğrenmek için bir sonraki soruya geçebilirsiniz.
Ay sonunda çalışanların puantaj hesaplarının çıkartılması, puantaj verileri normal çalışma saati iş kanununa göre çalışma saati haftalık 45 saat üzerinden aylık 225 saattir. 225 saatin üzerinde çalışılan süreler fazla çalışma saati olarak değerlendirilir. Personelin veya işçinin muvafakatının alınması ile yılda 270 saate kadar fazla mesai yapabilir.
Bir sonraki aşamada bordro programına (Logo ik, HR SAP gibi) bu puantaj verileri aktarılır. Kişi kişi kontrol edilir. Bu işlemlerden sonra kişinin bordrosuna girilecek ek ödemeler, sosyal yardımlar ve kesintiler varsa bunlar işleme alınır. Sosyal yardım olarak prim, ikramiye, yol yardımı, görev yolluğu, tazminat, çocuk yardımı, kira yardımı vs. olarak çoğaltmak mümkün olup; kesintilerde cari ay içerisinde ödenen avans tutarının mahsup edilmesi bordrodan kesilmesi, varsa çalışanın maaşı üzerinde icra bordrosunun dörtte biri tutarında kesinti yapmak gerekir. Aynı şekilde ay içerisinde disiplin kurulu tarafından verilen yevmiye cezaları varsa bu tutarların kesintisinin yapılması gerekir.
Bu veriler girildikten sonra yasal yükümlülüklerden kaynaklanan SGK, gelir ve damga vergisi kesintisi yapılır. Bunlar ayın son gününde SGK kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan birine iş yeri numarası belirtilerek çalışan işçilerden yapılan SGK işçi ve işveren kesintilerinin ödemesi yapılır. Yine aynı şekilde yapılan gelir vergisi kesintisi ayın 23.ünde muhtasar beyannamede sistem üzerinden onaylanır ve ayın 26’sında ödenme işlemi yapılır.
Bundan sonraki süreç ise vergilerin kesintisi yapıldıktan sonra kalan net tutarın ve AGİ’nin on ve üzeri çalışını bulunan iş yerlerinde banka hesabına yatırılması zorunlu olduğundan anlaşmalı banka üzerinden çalışanların maaş hesabına aktarılır böylece tahakkuk süreci bitmiş olur.
İki nüsha olarak maaş bordroları yazıcıdan çıktı olarak alınır. Çalışanlara bir nüshasının kendilerinde kalacak şekilde verilir. Diğer nüsha ıslak imzalı şekilde ay ay dosyalanarak tanzim edilir. Ücret alacaklarında zaman aşım süresi 5 yıl olduğundan dolayı bu bordrolar alacak davalarında mahkemeye ibraz edilmez üzere muhafaza edilir. Kıdem tazminatı alacağında zaman aşım süresi 10 yıldır.
Yasal düzenlemeler çerçevesinde yurtiçinden başvuru yapma hakkı tanınanlar hariç, ülkemizden yapılacak çalışma izni başvurularında geçmişe dönük en az 6 ay süresi bulunan (Turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni hariç) ve halen geçerli bir ikamet iznine sahip olunması durumunda Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı müracaat edilebilir.
Adres
GEVHER NESİBE MAH. GÖKGEÇİDİ SOKAK MESTAŞ TEGİN PLAZA NO:12/37 KOCASİNAN / KAYSERİ
Bize UlaşınMesaj Gönder
Sipariş öncesi bilgi almak istediğiniz tüm konularda, yandaki iletişim seçeneklerimizle kolaylıkla irtibat sağlayabilirsiniz.